LETOVANJE NA NORVEŠKI NACIN

Uz naslov zamišljajte fotografiju koju je Vlada jutros načinio, a na kojoj je norveška porodica u punoj zimskoj opremi izašla na izlet.

Nalazimo se na Lofotskim ostrvima, treći je jul, a dečica su odevena u kvazi-skijaška odela sa debelim kapama koje im prekrivaju uši. Max. dnevna temperatura ozbiljno atakuje deseti podeok, a ako nema sunca i vozite protiv vetra – itekako se zapitate za smisao poduhvata.

Prethodni dan smo proveli u šatoru – čekajuci da Trolovi zavrnu nebeske slavine, dok je danas bilo lepo iako ne u potpunosti sunčano.

Nussfjord, idilično seoce na Lofotima

Pejsaži kao sa Aljaske uz nešto imaginacije, naravno. Ponovo smo večeras postavili šator na severnu obalu, za slučaj da se sunce do ponoći izbori sa oblacima i ukaže nam čuveni fenomen – midnight sun. Ovog puta je bilo nade, oko 23h na obali vidimo ljude kako osmatraju ovu borbu Dobra i Zla. Odmah potom i mi postavljamo šator i posmatramo scenu. U daljini, na pučini se naziru planine Vesteralskih ostrva. Naša obala je jos krševitija (ala Prokletije) i osvetljena je prigušenom svetlošću. Tačno u 23.45 Dobro odnosi pobedu i tako postajmo svedoci jednog od najlepših prirodnih ambijenata. Priceless!

Tačno je ponoć!

 

Lofotska ostrva… a voda tako topla, da možeš uć’ skoro do kolena!

 

Postavi komentar